Kaki-frugt eller persimmon er en eksotisk delikatesse, der vises i butikkerne om efteråret. Hvilke ernæringsværdier skjuler det, og hvordan kan du spise det?
Kaki frugt – ernæringsmæssige og sundhedsmæssige egenskaber
Kakifrugten ligner tomater – den har en rund, let flad form, orange farve og en stor stilk placeret i dens øverste del. Når du skærer persimmonen over, kan du se et karakteristisk mønster i kødet, der minder om en stjerne.
Kaki er en frugt, der oprindeligt kommer fra Kina og Japan, hvor den ikke kun blev dyrket som en spiselig plante, men også en værdifuld ingrediens, der anvendes i folkemedicin.
I nogle regioner i Asien er det blevet brugt som hjælp til at helbrede sår fra slangebid. Kaki blade blev betragtet som en effektiv måde at bekæmpe mange lidelser på, såsom:
hudsygdomme
højt blodtryk
overdreven blodpropper
tumorer
Vi ved nu, at kakifrugter indeholder mange værdifulde forbindelser, der ikke er ligeglade med menneskers sundhed. (1)
De indeholder en stor mængde C-vitamin, som er en stærk antioxidant, samt polyphenoler, carotenoider, kostfibre og mineraler, hovedsageligt calcium, magnesium, fosfor og kalium.
Med hensyn til ernæringsværdi indeholder persimmon 70 kcal pr. 100 g. Det giver også:
0,6 g protein
18,6 g kulhydrater, herunder 12,5 g simpelt sukker
0,19 g fedt
Kakis sundhedsegenskaber gør frugten ivrigt brugt af mennesker, der kæmper med forskellige sygdomme.
Persimmon har potentielle anti-cancer egenskaber, især i tilfælde af leukæmi. Det kan hæmme væksten af kræftceller og bidrage til deres ødelæggelse.
Denne aktivitet er forårsaget af polyphenoler indeholdt i planten, som stopper væksten af tumorceller i T-lymfoblastisk leukæmi (2).
Kaki-frugten anbefales også for at beskytte øjets sundhed. Denne egenskab er påvirket af carotenoider, der findes i store mængder kaki.
Vi anbefaler: Gør smør dig fedt, og er det sundt for din krop?
Betakaroten reducerer risikoen for blindhed hos ældre, beskytter mod udviklingen af makuladegeneration og forhindrer linseskader og grå stær.
Forbrugende persimmons har også en positiv effekt på lipidprofilen – det sænker kolesterol, hovedsageligt LDL, samt triglycerider og lipidperoxider. Som et resultat understøtter frugten det kardiovaskulære system og sænker blodtrykket.
På grund af indholdet af værdifulde vitaminer, mineraler og antioxidanter beroliger kakaofrugt betændelse, styrker immuniteten, sænker blodsukkeret og bidrager til genopbygningen af nervesystemet.
Der er en stor mængde jern i persimmon, hvorfor det er den frugt, der anbefales til anæmi.
Kaki har også en positiv effekt på skønhed, hvilket hovedsageligt skyldes det vitamin C, det indeholder. Det forbedrer hudens udseende og tilstand og bremser aldring takket være dets antioxidanteffekt og understøtter syntesen af naturligt kollagen.
Kaki frugt – påføring
Kaki-frugt har en meget sød smag, som skyldes glukose og fruktose, der er indeholdt i den. Af denne grund kan den med succes bruges som ingrediens i dessert eller som en meget sundere erstatning for butiks slik.
Persimmon kan tilsættes til salater, grød, kager, boller, gelé eller frugt- og grøntsagscocktails. Interessant nok smager det også godt i form af en tilføjelse til kød og fisk – det beriger aromaen af saucer eller er et interessant supplement til middagsretter.
Det er værd at nå ud til kakier ikke kun på grund af dens lækre smag, men også dens sundhedsfremmende effekt. Til dette formål kan du spise den rå frugt alene eller tilføje den i denne form til forskellige retter og cocktails.
Hvordan vokser kaki frugt? Mød kakitræet
Kakis vokser på træer kendt som den østlige orkan. Naturligvis findes de hovedsageligt i Kina og foretrækker et varmt klima, så plantning af dem fungerer ikke i lande, hvor temperaturen falder til under 0oC om vinteren.
Kaki træer, uden for Asien, dyrkes i Sydeuropa og USA.
Vi anbefaler: Er frosne grøntsager sunde? At stege, lave mad eller bage?
Hurma østlige når en højde på 15 m og har store, mørkegrønne blade. I juni producerer træet små, lysegule blomster. I stedet for vises der frugter, som høstes, når de har en passende størrelse og har en intens orange farve.
Hvordan man spiser Kaki-frugt?
Kaki kan spises rå, men det er værd at være opmærksom på frugtens tilstand, når man køber den – den skal være fuldt moden for at nyde dens søde smag.
Det er bedst at se på persimmons hud, som ikke må være for hård – den skal efterlade et mærke, når du trykker på den med fingeren.
I tværsnit vil den modne frugt være blød, let geléagtig og intens orange. Kødet er så velsmagende og sødt.
Umoden persimmon er fastere med en æble-lignende konsistens. Det har en syrlig smag – du bør ikke spise det i denne tilstand. Hvis du køber umoden frugt, kan du lægge den i solen, fx på en vindueskarm, og lade den stå i 7-14 dage. Efter denne tid skal de være korrekte
y smag og blødhed.
Inden du spiser, scales du vaske frugten og derefter fjerne stilken. Det er også nødvendigt at skrælle kakien – du kan fjerne den med en kniv eller skære frugten i halve og hule kødet med en ske. Hele centrum af persimmon er piseligt.
Moderigtigt kakier kan opbevares ved lave temperaturer, helst omkring 0 ° C – under anvendte forhold skal de forblive friske i 2-3 måneder.
Persimmon kan også fryse – den skal bevare sin smag og egenskaber i 3 måneder.
Hvornår er kaki sæson?
Kakisæsonen begynder om efteråret – de mest trendy, bedste frugter vises i butikkerne i oktober og november. Importørerne er oftest fra varmere regioner i Europa, fx fra Spanien.
Persimmon købes i mange butikker i september, men det er værd at være opmærksom på tilstanden af den mulige frugt – de kan stadig være umodne og sikre.
Er kaki frugt skadelig?
Selvom kakifrugter er en sund tilføjelse til omkostninger, bør forbrugeren begrænses – hovedsageligt på grund af de høje indhold af enkle sukkerarter.
Vi anbefaler: vasker kaffe magnesium ud?
Friske mennesker kan bruge persimmons en gang om dage, hvilket gør det muligt for dem at drage fordel af de gavnlige virkninger af frugten uden at risikere bivirkninger. Der er ingen kontikationer for langtidsforbrug af kaki hos voksne, der ikke leder af sygdomme.
Vigtig
Kaki anbefales ikke til diabetikere – og frugt kan indeholde til 25% glukose og fruktose, derfor kan forbrugeren øge niveauet af insulin.
Derudover bør persimmons undgås af mennesker, der leader af nyresten og dem med skjoldbruskkirtelproblemer.
Kaki frugt – bivirkninger
Kaki-frugt bør ikke have bivirkninger, så længe du spiser det i moderation.
Mulige bivirkninger anvend fordøjelsesproblemer, hovedsageligt flatulens og diarré. For at undgå dem bør persimmons ikke spises på tom mave.
Kaki kan forårsage en allergisk reaktion, så vær forsigtig, når du spiser den for første bande, især hvis du giver frugten til børn.